JAK DOSÁHNOUT ÚSPĚCHU

Co je to úspěch? V případě podnikání je úspěch, když dosahujete svých obchodních cílů. Samozřejmě zde musíte zvládat umění stanovení si cílů. Ale je tu ještě jeden „háček“, který musíte vyřešit: umění stanovený cíl dosáhnout.

Dosahování cílů znamená dostat se z bodu A do bodu B. Bodem A je současný stav a bodem B je požadovaný stav, kterého chcete dosáhnout. Lidé se často zaměřují na bod B. Trápí se stanovením cílů, jak z hlediska kvality tak i kvantity. Bohužel při tom zcela opomíjejí fakt, že k cíli se musí dostat z bodu A tj. ze situace, ve které se právě nacházejí. Zapomenou tak zhodnotit svojí současnou situaci a i když svůj cíl stanoví, nemusí odpovídat realitě jejich současného stavu. Takový cíl je velmi těžké až nemožné získat.

Proto při stanovení cílů musíte vždy nejprve vycházet ze své současné situace. Máte-li měsíční zisk v řádu tisíců korun, pak těžko můžete plánovat cíle, k jejichž dosažení budete potřebovat investice v řádu statisíců.

Hodně lidí a podnikatelů jsou také často limitováni ve svém podnikání neschopností změnit svůj pohled na svojí současnou situaci. Současná situace totiž podmiňuje schopnost dosáhnout daného cíle. Pokud hodnotíte svojí současnou pozici na trhu jako malý podnik s malými příjmy, pak nemůže být vaším cílem ovládnout trh s danou komoditou. Pokud se ale na svůj podnik budete dívat např. jako podnik s velkým potenciálem, který má jedinečné know-how apod., pak najednou budete mít i jiný pohled na své cíle.

Pokud se chcete ve svém podnikání kvalitativně i kvantitativně posunout dopředu, musíte nejprve změnit pohled na svůj potenciál. Jakmile změníte svůj současný stav, zjistíte, že se najedou začnou dít nové skutečnosti, které vás začnou vést k vašemu cíli. Pokud se budete na sebe dívat jako na malého podnikatele, budou se dít malé věci. Pokud se ale budete definovat jako velký hráč ve svém oboru, začnete najednou potkávat lidi, kteří vám pomohou posouvat se dopředu, budou vám přicházet do cesty příležitosti, které se vám dříve vyhýbaly. Bez změny vašeho pohledu na vaší současnou situaci se váš svět nezmění. Chcete-li být úspěšní, musíte již nyní sami sebe vnímat jako úspěšné. Pokud chcete být nejlepšími ve svém oboru, již nyní se musíte za nejlepší považovat.

paradigm

Napsat komentář